Kallblodstravare till ridhästar.

Kallblodstravarna har potential att bli fantastiska ridhästar med sitt påskjut som är perfekt att förvandla till bärkraft och vidare till samling med sin fantastiska vilja.

 

För att inte tala om hur vackra de är.

 

Trollgutt

                                                                                 
                                                                           Mediaas Varg
 
Perletima
 

Nyckeln till ridningen är kommunikation, att hästen förstår vad ryttaren vill och att hästen får tid att bygga om sig & bygga upp sig muskulärt & mentalt. Samt att hästen får utrymme att visa sin potential & vara delaktig i mötet med människan.

 

För mig har kallblodstravarna allt man kan önska sig & några av de finaste hästarna jag mött har varit just kallblodstravare, det finns inga gränser för hur långt de kan nå & så stora hjärtan de har/haft.

Grattis till er som har förmånen att äga sådana fanstiska hästar

 

Det är inte för inte man kallat kallblodstravarna för "Nordens barockhästar".

 
 

Jag var och provred en kallblodstravare igår, jag har ägt några stycken och hade tänkt testa något annat denna gång, lika väl faller det sig alltid ut att det blir att kika och provrida på åtminstone några kallblodstravare. Antagligen för att det är svårt överlag att hitta hästar till salu här uppe och travhästar finns det ändå en del, samt att de ligger i min prisklass.

 

I alla fall så var det en trevlig häst (dom är ju ofta det) men väldigt grön, samtidigt kan man känna potentialen ganska direkt, det man inte vet är hur lång vägen blir till att plocka fram den potentialen. Det är viktigt också att välja en häst som inte har alltför djupt rotad stress, för det är svårt att få bort...

 

Kallblodstravarna är roliga, antagligen just för att de har så mycket påskjut (sedan travträningen) och vilja.

Även på en oskolad häst räcker det oftast med att bara tänka för de är så känsliga och villiga.

 

Jag behövde bara släppa fram honom i trav och sedan galopp, jag behövde inte smacka, skänkla eller forcera honom, det svåra var att han låg på väldigt mycket i handen (vilket de ju är vana att göra från travet) i skogen och hade väldigt bråttom hemåt. Likaväl kändes det som en stabil häst.

 

En annan grej att tänka på är att de ofta är väldigt oliksidiga eftersom de i princip bara går rakt fram eller i vänster varv på travet. Så var det med denna också, vänster varv var ganska trevligt medans höger varv var väldigt orytmiskt och springit.

 

Sen hade han en hovspricka som jag blev lite fundersam över, men ska fundera på saken, har inte avfärdat honom helt ännu.

 

Fördelar med att köpa en kallblodstravare som ridhäst:

 

*Vackra

 

*Finns i alla storlekar, färger och modeller

 

*Bra påskjut

 

*Villiga

 

*Känsliga

 

*Välhanterade

 

*Stabila

 

*Prisvärda

 

*Hög ridbarhet

 

 

Nackdelar med att köpa en kallblodstravare som ridhäst:

 

*Svårt att hitta en fräsch

 

*De kan vara stressade

 

*Oliksidiga

 

*Kräver tid för omskolning

 

Har du ridit eller ägt en kallblodstravare någon gång?

Vad tycker du om dem som ridhäst?

 

 

Rid väl!

 

 

 

Marianne
2017-11-06 @ 22:12:39

Min första häst var hingsten Hastig B, avkomma efter Remvikson, en av sveriges bästa Kallblodstravare i slutet på 60-talet, innan det framkom att han hade varmblod i sej.
Världens snällaste och finaste (så klart) häst.
Jag har skrivit ett inlägg om honom och vår långritt Mackmyra - Böda, (gävle-öland) få jag var 15 år

Svar: Spännande, ska läsa.
yllefilt.blogg.se

Angelica
2017-11-07 @ 14:40:37

Köpte min drömhäst för 3 år sen. Troll Eder heter han, men kallas för Harry. Han var riden men inte utbildad. Var väldigt stressad i början när vi red, speciellt när han inte förstod vad jag ville. Men idag är han så mjuk o fin och framför allt lugn. Ångrar inte en sekund att jag köpte honom. Tyvärr ääälskar han att hoppa, jag är dock inte lika glad i det.

Svar: Underbart
yllefilt.blogg.se

Beatrice
2017-12-21 @ 19:28:18
URL: http://fantaliastisk.blogg.se/

Jag hade inget kallblod men ett varmblod, de har ju ganska lika till sättet men varmbloden har väl sämre bärighet i ryggen (oftast inte lika starka där). Jag tänkte på en ytterligare en nackdel.
- kan ha dolda skador

Svar: Precis, det var det jag menade med att det kan vara svårt att hitta en fräsch häst, livet som travhäst är hårt och de börjar tränas tidigare, innan de växt klart så stor risk för skador....
yllefilt.blogg.se
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

yllefilt.blogg.se

Det finns en önskan och ett mål, en strävan att tillsammans finna harmoni.

RSS 2.0