Att rida sig ur sitt beroende och hästens välgörande för människan.

 
Att hästar är själavårdande och får oss att må bra och att se oss själva det vet vi som är hästbitna sedan länge.
 
Än roligare är det när forskningen kan påvisa hästarnas välgörande förmåga för oss människor svart på vitt.
 
 
Att rida sig ur sitt beroende
 
"Missbruk och beroende är stora samhällsproblem. Behandlingar erbjuds men många avbryter dem i förtid, vilket försämrar prognosen. Att hålla patienter engagerade i behandlingen är en utmaning. En studie vid Oslos universitetssjukhus visar att användning av hästar förbättrar resultaten"
 
 
Hästens roller i olika former av människovård
 
"Det finns forskningsresultat som visar på fördelar med hästunderstödd terapi, men vad hästen egentligen gör i olika terapier har det inte forskats närmare om. Därför har denna studie utförts om vilka begrepp man kan använda för att beskriva hästens roll i människovård och behandling."
 
 
Innflytelse fra hesteassistert terapi på avhengighetsbehandlings og dens effekter
 
"Patients claim the horses are helpful and motivating, saying the horses keep me in treatment or "hey teach me more than all the talk in an office or meeting room, many add-and its fun"
 
 
Hästen som terapeut
 
"Resultatet visar att hästen kvalitativt kunde förändra den terapeutiska relationen mellan personal och ungdom. Relationen förändrades till det bättre när hästen var med, jämfört med terapisessioner i de traditionellt institutionella miljöerna"
 
 
Hästarna är fantastiska djur.
 
 
 
 

Kallblodstravare till ridhästar.

Kallblodstravarna har potential att bli fantastiska ridhästar med sitt påskjut som är perfekt att förvandla till bärkraft och vidare till samling med sin fantastiska vilja.

 

För att inte tala om hur vackra de är.

 

Trollgutt

                                                                                 
                                                                           Mediaas Varg
 
Perletima
 

Nyckeln till ridningen är kommunikation, att hästen förstår vad ryttaren vill och att hästen får tid att bygga om sig & bygga upp sig muskulärt & mentalt. Samt att hästen får utrymme att visa sin potential & vara delaktig i mötet med människan.

 

För mig har kallblodstravarna allt man kan önska sig & några av de finaste hästarna jag mött har varit just kallblodstravare, det finns inga gränser för hur långt de kan nå & så stora hjärtan de har/haft.

Grattis till er som har förmånen att äga sådana fanstiska hästar

 

Det är inte för inte man kallat kallblodstravarna för "Nordens barockhästar".

 
 

Jag var och provred en kallblodstravare igår, jag har ägt några stycken och hade tänkt testa något annat denna gång, lika väl faller det sig alltid ut att det blir att kika och provrida på åtminstone några kallblodstravare. Antagligen för att det är svårt överlag att hitta hästar till salu här uppe och travhästar finns det ändå en del, samt att de ligger i min prisklass.

 

I alla fall så var det en trevlig häst (dom är ju ofta det) men väldigt grön, samtidigt kan man känna potentialen ganska direkt, det man inte vet är hur lång vägen blir till att plocka fram den potentialen. Det är viktigt också att välja en häst som inte har alltför djupt rotad stress, för det är svårt att få bort...

 

Kallblodstravarna är roliga, antagligen just för att de har så mycket påskjut (sedan travträningen) och vilja.

Även på en oskolad häst räcker det oftast med att bara tänka för de är så känsliga och villiga.

 

Jag behövde bara släppa fram honom i trav och sedan galopp, jag behövde inte smacka, skänkla eller forcera honom, det svåra var att han låg på väldigt mycket i handen (vilket de ju är vana att göra från travet) i skogen och hade väldigt bråttom hemåt. Likaväl kändes det som en stabil häst.

 

En annan grej att tänka på är att de ofta är väldigt oliksidiga eftersom de i princip bara går rakt fram eller i vänster varv på travet. Så var det med denna också, vänster varv var ganska trevligt medans höger varv var väldigt orytmiskt och springit.

 

Sen hade han en hovspricka som jag blev lite fundersam över, men ska fundera på saken, har inte avfärdat honom helt ännu.

 

Fördelar med att köpa en kallblodstravare som ridhäst:

 

*Vackra

 

*Finns i alla storlekar, färger och modeller

 

*Bra påskjut

 

*Villiga

 

*Känsliga

 

*Välhanterade

 

*Stabila

 

*Prisvärda

 

*Hög ridbarhet

 

 

Nackdelar med att köpa en kallblodstravare som ridhäst:

 

*Svårt att hitta en fräsch

 

*De kan vara stressade

 

*Oliksidiga

 

*Kräver tid för omskolning

 

Har du ridit eller ägt en kallblodstravare någon gång?

Vad tycker du om dem som ridhäst?

 

 

Rid väl!

 

 

 

Att våga hänga ut sig på nätet och lägga ut film på ridningen.

Jag tycker det är fantastiskt när personer vill dela med sig av sina tankar, funderingar, tips, bilder, filmer etc på nätet. Det finns så mycket vi kan lära av varandra, så mycket processer som kan ta fart av en enda bild, film, eller mening. Ibland tycker vi olika, ibland tycker vi lika, ibland saknar vi kunskap, ibland kan vi delge kunskap, ibland kan vi se något som en annan person missat.....
 
Tyvärr är ju klimatet på nätet ofta hårt (och anonymt) och många drar sig för att våga synas av rädsla för att bli sågade vid fotknölarna. I hästvärlden är dessutom jargongen ofta hård mot både ryttare och häst, många vet "bäst" och "hur det ska vara" och det finns knappt någon förståelse för individer, utveckling och att hjälpa varandra istället för att stjälpa.
 
"Don't judge me until you walked in my shoes"
 
Jag är med i en del diskussionsgrupper på nätet inom bland annat Klassisk Ridkonst och vi har ibland haft någon tråd med film eller bilder, det tråkiga är att trots att gruppen kan ha flera tusen medlemmar är det endast ett fåtal som törs dela med sig, visst kan det var så att vissa endast deltar för att kunna läsa, de vill inte bidra eller själva ha hjälp med något specifikt men det skulle inte skada med ett öppnare klimat.
 
Det kan inte vara så att endast de som kan tala för sig och de som anses "bäst" ska synas och höras....
 
Vi har alla varit nybörjare!
Varje resa med en ny häst gör att man återigen i mycket blir nybörjare tillsammans!
Utveckling sker över tid!
Vi blir aldrig fullärda!
 
Det kan vara känsligt att kommentera eller bli kommenterad och det skrivna ordet kan lätt missförstås men vi har ju så mycket att lära av varandra att vi måste våga ändå.
 
Det gäller också att vara öppen, att kunna ta in utan att ta åt!
 
Var ÖDMJUK.
 
Det är fantastiskt roligt att utvecklas tillsammans med sin häst, för det är väl ändå det ridningen handlar om, att göra något tillsammans.
 
 
 
22maj 2011 provridning. 
 
 
September 2011
 
 
 Augusti 2012
 
 
Maj 2013
 
 
Här har jag äntligen lärt mig att lyssna på honom.
 
Som jag saknar den här hästen, världens bästa <3
 
 
Jag undrar hur en film idag hade sett ut, förmodligen helt annorlunda, mycket har förändrats och mycket tack vare den här hästen.
 
Vikten av att lyssna på hästen, att göra det tillsammans.
 

yllefilt.blogg.se

Det finns en önskan och ett mål, en strävan att tillsammans finna harmoni.

RSS 2.0